Kan mijn werkgever mij zomaar ontslaan?
Als er sprake is van een vast dienstverband in principe niet, want uw werkgever heeft voor het ontslag een rechterlijke uitspraak of een vergunning van het UWV nodig. In die procedures kunt u bezwaar maken tegen het ontslag. Uitsluitend in het geval dat u als werknemer aan uw werkgever een
dringende reden geeft, kan de werkgever u op staande voet ontslaan. U moet dan denken aan gevallen zoals diefstal, geweldpleging op de werkvloer, ernstige belediging van uw werkgever of werkweigering.
Kan een arbeidsovereenkomst van een jaar tussentijds beëindigd worden?
Dit kan als dit is overeengekomen in de arbeidsovereenkomst, anders is tussentijdse beëindiging niet mogelijk.
Kan mijn werkgever mij ontslaan binnen de proeftijd van 1 maand als er geen proeftijd vermeld wordt in het arbeidscontract?
Nee, want een proeftijd moet schriftelijk zijn overeengekomen, anders is er geen proeftijd.
Mijn baas wil van me af omdat hij vindt dat ik niet goed presteer. Als ik me nu ziek meld, dan mag hij me toch niet ontslaan?
Nederland kent een zogeheten duaal ontslagstelsel. Arbeidsovereenkomsten kunnen eindigen door opzegging of door ontbinding. De procedure van opzegging door de werkgever loopt via het UWV; die van ontbinding door de kantonrechter. In de wet staat wel een opzegverbod dat twee jaar duurt, maar geen ontbindingsverbod. Ontbinding kan altijd worden gevraagd. Dat betekent dat het niet helpt om je ziek te melden. Een werkgever kan dan ontbinding van de arbeidsovereenkomst vragen aan de kantonrechter.
Als ik ontslagen word, heb ik dan altijd recht op een gouden handdruk?
Er is niet altijd sprake van een gouden handdruk of een ontslagvergoeding.
Dit hangt van een aantal factoren af, o.a. de verwijtbaarheid van de werknemer of werkgever ten aanzien van de oorzaak van het ontslag. Regelmatig zal de werkgever toch een financiële vergoeding moeten betalen.
Is het belangrijk een jurist in te schakelen?
Wie zonder deskundig advies door een ontslagprocedure probeert te komen, neemt een bijzonder groot financieel risico. U neemt het risico dat u geen ontslagvergoeding krijgt en dat u geen aanspraak maakt op een ww-uitkering. Het arbeidsrecht is namelijk zeer gecompliceerd en daarom is het zeker aan te raden een arbeidsrechtspecialist in de arm te nemen.
Ik heb een jaarcontract en dat loopt volgende week af. Nu heeft mijn baas gisteren gezegd dat het contract niet wordt verlengd. Mag dat zomaar?
Nee, dat kan niet zomaar. Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd loopt van rechtswege af. Dat betekent dat er geen sprake is van opzegging. Sinds 1 januari 2015 dient de werkgever 1 maand voor afloop van het contract schriftelijk aan te geven of hij door of niet door wil gaan. Als de werkgever zich niet aan de aanzegtermijn houdt, kan de werknemer een schadevergoeding vragen. Ook staat er soms iets in het contract over tussentijdse opzegging, waarbij dan een termijn wordt genoemd. Dit heeft echter niets te maken met de afloop van het contract.
Ik ben van mening dat het passende werk dat mijn werkgever me aanbiedt, niet passend is. Kan ik hij mij dwingen dit werk te doen?
Het beste kunt u een deskundigenoordeel bij het UWV aanvragen. Indien het UWV ook van mening is dat het geen passend werk is, kunt u het werk weigeren.
Kom ik in aanmerking voor een WW-uitkering?
Om een WW-uitkering aan te kunnen vragen, moet u zich inschrijven bij het UWV bij u in de buurt. Doe dat uiterlijk één dag nadat u werkloos bent geworden. Het UWV helpt u bij het vinden van een nieuwe baan. Lukt dat niet meteen, dan kunt u bij het UWV een WW-uitkering aanvragen. Het UWV beoordeelt vervolgens of u hiervoor in aanmerking komt.
Vanaf wanneer heb je recht op WW-uitkering na ontslag?
Als u ontslagen bent met een te presteren opzeggingstermijn, kunt u uiteraard ten vroegste uitkeringen ontvangen na afloop van uw opzeggingstermijn. Tijdens de opzeggingstermijn bent u nog niet werkloos en krijgt u nog uw normale loon. Indien uw arbeidsovereenkomst onmiddellijk verbroken wordt met betaling van een opzeggingsvergoeding, kunt u ten vroegste uitkeringen krijgen na de periode gedekt door de opzeggingsvergoeding.
Een werknemer en werkgever willen met wederzijds goedvinden uit elkaar gaan; hij heeft al een andere baan. Als hij bij deze nieuwe baan in de proeftijd ontslagen wordt, stelt de WW dan een verwijtbaar ontslag?
De WW zal beoordelen in hoeverre het ontslag in de proeftijd bij de nieuwe baan te verwachten was. Als een voorzienbaar risico is genomen, dan wordt verwijtbaarheid gesteld.
Een werkgever wil graag zeker weten dat een werknemer in ieder geval goed op de hoogte is van de gevolgen van een ontslag. Dit vooral om later niet geconfronteerd te worden met een werknemer die zegt dat hij niet wist wat hij deed en de beëindigingsovereenkomst alsnog wil laten ‘ontbinden’. Om dit te voorkomen, stelt de werkgever vaak een budget ter beschikking, zodat de werknemer zich juridisch kan laten informeren. Wij adviseren om hier altijd gebruik van te maken, zeker in het kader van de veiligstelling van de WW-rechten en de bepaling van de juiste hoogte van de ontslagvergoeding.
Werknemers realiseren zich niet altijd dat het aangeboden ‘budget’ alleen maar geldt in het kader van de aangeboden vaststellingsovereenkomst c.q. beëindigingsovereenkomst. Als deze overeenkomst niet ondertekend wordt door de werknemer, dan vervalt dit budget doorgaans. Vaak willen werknemers geen kosten voor rechtsbijstand maken en de werkgever speelt daar dan slim op in door een budget aan te bieden. Maar de voorwaarde is dan wel, dat de aangeboden regeling ondertekend wordt.
Het Juridisch Platform heeft de vuistregel dat bij het initiatief van de werkgever, deze ook grotendeels moet opdraaien voor de kosten van de rechtsbijstand. Vanuit dit uitgangspunt hebben wij ook ons tariefsysteem opgebouwd. Voor meer informatie kunt u ons altijd vrijblijvend bellen: 020 – 468 91 14